Szigszalag

A blog az Androidról szól, azon belül is főként a Samsung Galaxy szériáról. Hírek, érdekességek, tesztek, tippek, első kézből. A cél olyan leírásokkal, ötletekkel, tippekkel gazdagítani a közösséget, amelyek teljesen új életszemléletet adnak az okostelefonok világáról alkotott képhez.

Friss topikok

  • Szigszalag: @Tűzgolyó: Az internetelérés könnyedén letiltható a készüléken, de akár a szolgáltatón keresztül i... (2011.10.07. 23:39) Android

Címkék

3d (1) 7 (1) alliance (1) android (5) eclair (1) első (1) feaure (1) full (1) galaxy (2) gingerbread (1) handset (1) hd (1) készülék (1) mobil (1) nyílt (1) okostelefon (4) open (1) phone (2) rendszer (1) s (2) samsung (2) smart (1) specifikáció (1) specifikációk (1) szabad (1) tablet (1) telefon (2) windows (1) Címkefelhő

Android #2

2011.10.06. 22:10 Szigszalag

 

Mire is jó az Android?

 

Egy szóval: mindenre. Na jó, a száraz kenyeret nem változtatja finom bundás kenyérré, talán majd pár év múlva. :) Célkeresztben az okos telefonok, de a táblagépekről sem feledkezünk majd meg. De mire is jó egy telefon?

"A telefon – magyarosított, mára már elavult nevén távbeszélő – olyan távközlő eszköz, mely beszédet továbbít elektromos jelek formájában." - Wikipedia

1876-os feltalálása után 1983-ban született meg az első olyan telefon, ami nem függött holmi vezetékektől, ez pedig a Motorola DynaTAC 8000x volt. Most pedig itt állunk, 28 évvel később, amikor a csak telefonálni tudó készülékek kora lejárt. Ma már van egy készülékünk, ami telefonálni is tud. Lássuk, mik is azok az alaptulajdonságok, amikkel szinte az összes mai mobiltelefon rendelkezik: híváskezdeményezés és fogadás, üzenetküldés és fogadás (SMS), hívószámkijelzés, telefonkönyv, naptár, óra, ébresztő funkció.

Az okostelefonok és a sima mobiltelefonok között helyezkednek el az un. "feature" telefonok. Ezek általában, bár rendelkeznek a jelenlegi csúcstechnológiás eszközök egy vagy több tulajdonságával, jellemzően sokkal szűkösebb repertoárral és teljesítménnyel rendelkeznek. Képességeik kötöttek, nem igazán bővíthetőek további funkciókkal a meglévőkön túl. A mai mobiltelefonok nagy része már nagy felbontású, színes, kapacitív érintőkijelzővel és/vagy teljes értékű billentyűzettel rendelkezik. Internetképesek, levelezésünket bárhonnan és bármikor intézhetjük, könyvet olvashatunk rajtuk, zenét hallgathatunk, filmet nézhetünk, fotózhatunk, vagy akár videót is rögzíthetünk. De! Ilyen, vagy ehhez hasonló tulajdonságokkal rendelkezhet egy feature telefon is, az egyik legnagyobb és leglényegesebb eltérés most jön. Nem ennyire általánosan elterjedt az a tény, hogy az okostelefonokban meglévő szolgáltatásokon és funkciókon túlmenően még több ezer féle felhasználási lehetőség rejtőzik, ezeket pedig a különféle, többnyire harmadik féltől származó alkalmazásokkal érhetjük el. Ezáltal a készülékek képessége folyamatosan bővíthető.

"Az okostelefonok két alapvető dologban különböznek a hagyományos mobiltelefonoktól: ahogyan összerakják őket, és amire képesek." - David Wood

A Google alkalmazásboltján, az Android Marketen keresztül több százezer letölthető alkalmazás érhető el. Ezeket többnyire ingyen letölthetjük, telepíthetjük és korlátlanul használhatjuk, de egyre több a fizetős (általában játékok), de annál minőségibb alkalmazás. Sokszor van, hogy egy alkalmazásnak van ingyenes, reklámmal ellátott és fizetős, reklámmentes változata. A rendszer több éves pályafutása és töretlen népszerűsége miatt, könnyen elképzelhető, hogy mire éppen eszünkbe jut a "de szép is lenne, ha az én telefonom tényleg ilyen okos lenne" mondat, addigra egy fejlesztőben valahol a világon már régen megfogalmazódott ugyanez, ráadásul azóta ezt tökéletesen meg is valósította, amit mi most már könnyedén el tudunk érni a Marketen keresztül. Elsőre ilyenkor általában a szórakozni vágyók nagy része valamilyen játékra, az üzleti élet szereplői különböző kapcsolattartást segítő dolgokra, határidőnaplóra vagy tőzsdével kapcsolatos hírekre, a virtuális terek szerelmesei pedig a közösségi oldalak minél könnyebb elérhetőségére és használatára gondol. A lényeg, hogy az elérhető alkalmazások és az ezek által elérhető szolgáltatások száma iszonyú magas, így szinte mindenki a személyének megfelelően tudja használni a készülékét.

Zárásként lássunk néhány népszerűbb alkalmazást:

Google térkép: navigációs program
Facebook: a legnépszerűbb közösségi oldal androidos változata
Kindle: elektronikus könyv (e-book) olvasó
Opera Mini: internetböngésző, amin keresztül tömörítve töltődnek le az oldalak, így sokkal kevesebb sávszélességet igényel
WhatsApp Messenger: azonnali üzenetküldő Androidos telefonokra, valamint BlackBerryre, iPhonera és Nokiákra (1 évig ingyenes használható, majd 1,99$ évente)
Skype: telefonálhatunk vele más Skype felhasználóknak, akik akár számítógépről is lehetnek bejelentkezve (néhány készülékkel működik a videótelefonálás funkció is)
Angry Birds: a híres madaras játék, minden újdonsült okostelefon tulajnak érdemes kipróbálnia :)

Remélem sikerült megfognom a lényeget és felkeltenem a régi típusú készülékekkel rendelkezők táborának érdeklődését is. :) A cím lehetett volna akár "Mire is jó az okostelefon?" is, ezért szeretném megindokolni, hogy végül miért nem ez lett. Az Android, mint olyan, egy nyílt forráskodú, teljesen szabad operációs rendszer, mint pl.: egy asztali számítógépen a Linux. Ez azt jelenti, hogy rendkívül testreszabható, nyíltsága miatt szabadon módosítható, akár rendszerszinten is. Így az elérhető okostelefon kínálaton belül a legnagyobb potenciállal rendelkezik. Míg például a Windows Phone 7-ben eredetileg csak beépített csengőhangot lehetett választani (később ez a funkció is elérhetővé vált), addig az Androidban a kezdetektől kezdve, akár a teljes rendszer felületét maximálisan testre lehetett szabni. Ez a szabadság maga az, ami - véleményem szerint - egy telefont igazán okossá tehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://szalag.blog.hu/api/trackback/id/tr533276548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása