Szigszalag

A blog az Androidról szól, azon belül is főként a Samsung Galaxy szériáról. Hírek, érdekességek, tesztek, tippek, első kézből. A cél olyan leírásokkal, ötletekkel, tippekkel gazdagítani a közösséget, amelyek teljesen új életszemléletet adnak az okostelefonok világáról alkotott képhez.

Friss topikok

  • Szigszalag: @Tűzgolyó: Az internetelérés könnyedén letiltható a készüléken, de akár a szolgáltatón keresztül i... (2011.10.07. 23:39) Android

Címkék

3d (1) 7 (1) alliance (1) android (5) eclair (1) első (1) feaure (1) full (1) galaxy (2) gingerbread (1) handset (1) hd (1) készülék (1) mobil (1) nyílt (1) okostelefon (4) open (1) phone (2) rendszer (1) s (2) samsung (2) smart (1) specifikáció (1) specifikációk (1) szabad (1) tablet (1) telefon (2) windows (1) Címkefelhő

Android #3

2011.10.24. 15:00 Szigszalag

 

Az Android és az okostelefon esete,

avagy, amit ma nem tud, nem halasztja holnapra...

 

Néhány perc múlva már tudni fogja... Androiddal felszerelt okostelefont először tavaly fogtam a kezemben, a Samsung Galaxy 3-at. A rendszer egy pillanat alatt magával ragadott. Ekkor tudatosult bennem, hogy az akkori telefonom bár extra funkcióként képes volt az analóg földfelszíni tv adások vételére, minden másban eljárt felette az idő (kijelző, teljesítmény, szolgáltatások, stb.), elmaradt az új generációtól, az okostelefonok világától. Innen egyenes út vezetett az első androidos készülékemhez, a zsebem aktuális állandó lakójához, a Samsung Galaxy S-hez. Persze egy kütyümán embernél természetes a technológiához való vonzódás, de szerintem bárki jó hasznát veheti egy hasonló készüléknek és nem csak az újdonság varázsára gondolok.

Az Androiddal és az egyéb operációs rendszerekkel (Bada, Windows Phone 7) felszerelt okostelefonok az agyonreklámozott tulajdonságain felül még ezernyi lehetőséggel rendelkeznek, ezeket pedig a kezdetektől fogva igyekszem kihasználni. Általában - ahogy most is - elsősorban Androidos oldalról fogom megközelíteni a dolgokat, hiszen ez a rendszer áll a legközelebb hozzám. Néhány, a Marketről (vagy a Samsung Appsról) ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével, egy kedvező mobilinternet előfizetéssel és/vagy Wi-Fi kapcsolattal jelentősen csökkenthetők a telefonálás költségei:

Skype segítségével ingyenesen* telefonálhatunk, az arra alkalmas készülékekkel pedig akár videótelefonálhatunk is. A WhatsApp Messenger segítségével 1 éven keresztül ingyenesen, utána pedig évente 1,99$-ért küldhetünk üzenetet a többi WhatsApp használónak. Mintha csak SMS-t küldenénk, de jóval olcsóbban. Szintén az üzenetküldésre próbál alternatívát nyújtani a Samsung új, saját fejlesztésű alkalmazása, a ChatON (videó) is. 

A közösségi élet színtereit könnyedén elérhetjük a Facebook és a Twitter alkalmazás segítségével, sőt, akár a vonaton ülve is MSN-ezhetünk a barátainkkal, ismerőseinkkel. Filmeket, videókat nézhetünk a Youtuberól, a Moboplayer segítségével pedig a mobilunkra töltött filmeket, sorozatokat tekinthetjük meg.

Ha a kedvenc portáljaink legújabb híreit/cikkeit szeretnénk böngészni, akkor bátran telepítsük a Google Readert, de sok oldal már rendelkezik kifejezetten mobilra optimalizált arculattal is, mint például az index.hu vagy a blog.hu. Elég csak a mobil beépített böngészőjébe beütni a címet és automatikusan a direkt telefonra készített tartalom fog betöltődni. Ha otthon vagy a munkahelyünkön felejtettünk valami fontos fájlt (dokumentumok, fényképet), de azt a Dropbox fiókunkba szinkronizáltuk, akkor a Dropbox alkalmazás segítségével bárhonnan könnyedén elérhetjük, nem kell lemondanunk az adott dologról, vagy visszautazni csak azért több tíz kilómétert. Ha egy fontos dokumentumról volt szó, akkor jól jöhet a ThinkFree Office Mobile Viewer, amivel könnyedén megtekinthetjük dokumentumainkat vagy bemutatóinkat.

Személyes kedvencem a Menetrend Droid, ami a távolsági autóbuszjáratok / MÁV menetrendjét tartalmazza, egyszerűsített formában. Budapestieknek jól jöhet a BKV menetrend is. A Google Térkép segítségével oda navigálhatjuk magunkat, ahová csak szeretnénk, ráadásul (ahol elérhető) előre megnézhetjük az úticélunkat az utcanézet segítségével. Extrém helyzetekben a Smart Compass-szal irányítűt varázsolhatunk telefonunkból, a Color Flashlight-tal pedig állandóan a birtokunkba lesz egy miniatűr zseblámpa. A stressz levezetésére pedig jó választás lehet egy játék, mondjuk néhány dühös madár formájában az Angry Birds-szel. További meglepetéseket tartogathat még az Angry Birds Rio, illetve az Angry Birds Seasons, utóbbi nem sokára újabb pályákkal bővül majd. Végül, de nem utolsó sorban, ha éppen nincs kéznél az adatkábel, nem kell kétségbe esni, a WiFi File Explorer segítségével könnyedén szinkronizálhatjuk a fájlainkat bármiféle vezeték nélkül.

Ez így kicsit rövid, egy kicsit tömör, de remélem, hogy sikerült valamennyire éreztetnem az Android rendszer letölthető alkalmazásain át nyújtotta temérdek lehetőséget.

*Az adatforgalomért a szolgáltató díjat számíthat fel. Érdemes inkább Wi-Fi kapcsolaton keresztül videótelefonálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szalag.blog.hu/api/trackback/id/tr573327884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása